Veldeke Genk

Veldeke Genk, “vereeniging vier het behaad en het gebreik van het Gènker”, gesticht 17 november 1990, tracht het Genkse publiek langs vier wegen te bereiken:

  1. Jaarlijks worden vijf “Gènker Oovende” (op vaste tijdstippen) georganiseerd met meest uiteenlopende onderwerpen in ’n eenvoudig buurtlokaal met gemiddeld 130 toehoorders per avond. Een 6de “Extra Oovend” gekoppeld aan de Genkse 1-meifeesten kan rekenen op meer dan driehonderd toehoorders. Dit voor het luisterend publiek.
  2. Zes maal per jaar ontvangen de abonnees (± 350) het tijdschriftje “Vèè kalle Gènker”, geschreven in het dialect, bestemd voor de lezende abonnees.
  3. Op de website www.dialectingenk.be of www.genkerkalle.be kan de bezoeker de “toal” beluisteren, de uitspraak aangeleerd worden en de schrijfwijze via ‘n groeiende woordenlijst geraadpleegd worden. Met leuke verhalen, gedichtjes, liedjes met zangers in beeld, “Plat en nouts” e.a. wordt getracht het geheel op te vrolijken. Dit speciaal voor de jonge Genkenaren en leergierigen van alle leeftijden. De website werd gemaakt in samenwerking met het stadsbestuur.
  4. Ten slotte tracht de vereniging ‘n spontane onderlinge vriendschap op te bouwen d.m.v. de “Gènker Oovende”, toevallige contacten en/of bezoekers van de website, waar ook ter wereld . Dit geeft een wederzijds positief gevoel naar de Genkse gemeenschap!

De contactpersoon van Veldeke Genk is: Mia Reyskens (ledensecretaris), Havenstraat 4, 089/36.22.16, mia.reyskens@skynet.be.

Documenten over Veldeke Gènk

Zoe besteet Veldeke Gènk

Advertenties