Veldeke Bels(j)

Wat is Veldeke Bels(j) Limburg ?

Veldeke Bels(j) Limburg is een vereniging zonder winstoogmerk, gevestigd te 3640 Kinrooi, Belestraat 61 (gerechtelijk arrondissement Tongeren).
Veldeke Bels(j) Limburg is een kring of afdeling van Veldeke, dat zich bezighoudt met de dialecten in Limburg langs weerszijden van de Maas. Als afdeling houdt Veldeke Bels(j) Limburg zich bezig met de dialecten in Belgisch Limburg.

 • Veldeke vindt de dialectvariatie in Limburg een onontbeerlijk onderdeel van ons erfgoed.
 • Veldeke wil alle Limburgers samenbrengen die ijveren voor of gewoonweg geïnteresseerd zijn in hun dialect.
 • Veldeke wil een overlegforum, een vraagbaak en een spreekbuis zijn voor alle Limburgse dialectliefhebbers.

Waarvoor staat Veldeke Bels(j) Limburg ?

In 1926 werd de vereniging Veldeke-Limburg opgericht. Ze telt bijna drieduizend leden en elf regionale kringen in Nederlands-Limburg.

Kent u Veldeke-Limburg en haar realisaties ten gunste van de Limburgse dialecten al? Dan zal het u verheugen dat er sinds 2001 ook een Belgisch-Limburgse Veldekekring opgericht is.

Kent u Veldeke-Limburg, haar doelstellingen, activiteiten en publicaties nog niet? Dan vindt u het misschien interessant om kennis te maken met de grootste dialectvereniging van het Nederlandse taalgebied. Dat kan alvast via deze website.

Vindt u dat de Limburgse dialecten iets uit het verleden zijn, dat het onsamenhangende brabbeltaaltjes van sukkelaars zijn of dat ze een goede beheersing van het standaard Nederlands in de weg staan? Dan heeft u zich ooit onjuiste vooroordelen laten aanpraten. Wellicht wordt het dan hoog tijd dat u zich via onze kringwerking en de Veldekepublicaties een genuanceerder en correcter beeld vormt van wat dialecten zijn en van hun culturele waarde. In elk van de bovenstaande gevallen heten wij u alvast van harte welkom op onze VBL-website.

Advertenties

Een gedachte over “Veldeke Bels(j)

 1. Beste meneer/mevrouw,

  Mijn naam is Jorik van Engeland en ik doe als student taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar taalvariatie in Nederland en Vlaanderen (incluis het BHG en de randgebieden in Wallonië). Voor mijn masterscriptie ben ik op zoek naar sprekers van Vlaamse dialecten die mee zouden willen doen aan mijn online vragenlijst. In de vragenlijst wordt gevraagd enkele zinnen te vertalen; het invullen kost ongeveer 10-20 minuten. Ik zou het zeer op prijs stellen als u deze vragenlijst zou willen invullen en wellicht ook zou willen helpen verspreiden.

  Met vriendelijke groeten,
  Jorik van Engeland

  http://survey.hum.uu.nl/index.php?sid=92985&lang=nl

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s