VBL viert 15e verjaardag – programma

28 MEI: DIALECTKOEPEL VELDEKE VIERT 15-JARIG BESTAAN IN GREENVILLE

Veldeke Bels(j) Limburg, de provinciale koepel van dialectkringen, zet zich al 15 jaar in om de Limburgse streektaal te promoten als levend cultureel erfgoed. De vereniging wil het gebruik ervan stimuleren, in alle maatschappelijke contexten, maar ook de culturele expressievormen –van podiumkunsten tot schone letteren. Op 28 mei 2016 viert ze haar derde lustrum in het oude mijngebouw van Houthalen, i.s.m. de plaatselijke heemkring de Klonkviool.

In Nederlands Limburg ijveren al enkele honderden jaren bewuste dialectliefhebbers voor de erkenning van de streektaal. In 1926, dus 90 jaar geleden, resulteerde dit in de oprichting van Veldeke Limburg. In onze provincie draaide de molen veel langzamer. Het duurde tot 2001 eer Veldeke Bels(j) Limburg in Alden Biezen boven de doopvont werd gehouden.

En dat wordt gevierd, op zaterdag 28 mei 2016 vanaf 14 uur, in de zalen van Greenville. Na het onthaal bij een drankje worden de aanwezigen door Jean De Schutter rondgeleid door het museum. Dan volgen er enkele korte toespraken, en vervolgens worden de dialecten uit alle hoeken van de provincie in de kijker gezet. We bijten de spits af in het Houthalens: Louis Smeyers brengt bekende anekdotes “uit het Houthalense leven gegrepen”, gevolgd door Vic Lijnen met een verhaal van de Teut.

Twee geboren vertellers komen even later aan het woord: Roger Lemoine in het Sint-Truidens, en Armand Mesotten in het Diepenbeeks. Clem Agten leest Ekselse gedichten voor van Georges Geelen zaliger. Kort voor het einde brengt Frieda Jaeken nog een sketch in het dialect van Niel-bij-As. Tussendoor komen er twee muzikale intermezzi, met de Breese luisterliedjes van troubadour Piet Stinckens. Achteraf, we naderen dan de klok van zes uur, wordt iedereen uitgenodigd voor deelname aan de receptie.

Alles is gratis, maar inschrijven is verplicht –om een goede organisatie toe te laten. Iedereen kan zich tot 20 mei 2016 aanmelden via jos.boiten@telenet.be, of eventueel via 011/31 67 67.

troubadour_piet_stinckens

Piet Stinckens

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s